– zakażenia u bydła i innych gatunków. Koronawirusy (CoV) są powszechnie stwierdzane zarówno w drogach oddechowych oraz przewodzie pokarmowym zwierząt i ludzi.
Bydlęcy koronawirus (BCoV) stanowi modelowy przykład koronawirusów, który łatwo przekracza barierę układów i narządów w zakażonym organizmie, powodując zakażenia przewodu pokarmowego i/lub układu oddechowego u różnych gatunków przeżuwaczy. Koronawirusy (CoV) tworzą dużą grupę wirusów otoczkowych, które są nosicielami największego genomu spośród wszystkich wirusów RNA i aktualnie klasyfikuje się je do czterech rodzajów: alfakoronawirus, be-takoronawirus, gammakoronawirus i deltakoronawirus. Tego podziału dokonano na podstawie właściwości antygenowych i genetycznych. Pierwsze dwa rodzaje obejmują wirusy występujące u ssaków, a kolejne dwa to koronawirusy ptasie. Wszystkie one powodują zaburzenia oddechowe, jelitowe, neurologiczne u ludzi i zwierząt.